Lifestyle

Je li pivo štetno za zube?

Piše: Zubo.hr, 30. listopad 2025.

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih pića na svijetu. I dok ga većina nas povezuje s opuštanjem, društvom i dobrim provodom, rijetki razmišljaju o njegovom utjecaju na dentalno zdravlje. Može li omiljeno pjenušavo piće zaista biti dobro za vaše zube? Odgovor je kao i obično složen: Da, ali isključivo u umjerenim količinama.

Iznenađujući benefiti: Kada je pivo na strani zuba

Iako se čini kontradiktorno, pivo kada se konzumira odgovorno sadrži spojeve koji mogu doprinijeti oralnom zdravlju:

1. Jača kosti i zube

Pivo je prirodni izvor silicija, minerala ključnog za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva, uključujući potporne kosti oko zuba. Također sadrži i kalcij, vitalan za čvrstoću zubne cakline.

2. Bakterijska borba uz hmelj

Dokazano je da hmelj, ključni sastojak piva, ima antimikrobna svojstva. Pivo bogato hmeljem može spriječiti ljepljenje loših bakterija za površinu zuba, pomažući u uklanjanju onih "ljepljivih, žućkastih naslaga" koje inače vode do oralnih bolesti.

3. Zdravije desni

Umjerena konzumacija piva povezana je s jačanjem desni. Sprječavanjem nakupljanja bakterija i smanjenjem upale, pivo u malim količinama može pomoći u prevenciji krvarenja i infekcija desni.

Ključna riječ: UMJERENOST

Prije nego što nazdravite zubarskom preporukom, važno je naglasiti: svi ovi potencijalni benefiti vrijede isključivo ako je konzumacija izrazito umjerena. Sve iznad toga, pretvara pivo u neprijatelja vašeg osmijeha.

Dvije-čaše-pive-i-pereci

Tamna strana: Negativni učinci prekomjerne konzumacije

Kada se konzumira u većim količinama, negativni aspekti piva brzo nadjačaju potencijalne koristi:

1. Erozija zubne cakline (Kiselost)

Pivo je, zbog fermentacije i karbonizacije (mjehurića CO2), visoko kiselo piće. Pijenje piva doslovno kupa vaše zube u kiselini. Ta kiselina otapa najtvrđi sloj vašeg tijela - zubnu caklinu. Stalna izloženost kiselini dovodi do:

  • osjetljivosti zuba

  • povećane podložnosti karijesu

  • vidljiva tamnija zubna kost (dentin) ispod oštećene cakline.

2. Karijes i bolesti desni (Šećer)

Unatoč tome što nije slatko kao gazirani sok, pivo sadrži šećere i ugljikohidrate. Bakterije u ustima hrane se tim spojevima, proizvodeći kiseline (što dodatno pojačava problem kiselosti) i stvarajući zubni plak. Neuklonjeni plak brzo se pretvara u zubni kamenac (tartar), što povećava rizik od gingivitisa i u konačnici parodontitisa.

3. Mrlje i dehidracija

  • Stvaranje mrlja:
    Pivo sadrži spojeve zvane kromogeni, koji se vežu za oštećenu caklinu i stvaraju žućkaste ili smećkaste mrlje na zubima.

  • Suhoća usta:
    Pretjerana konzumacija piva dehidrira tijelo, smanjujući proizvodnju sline. Slina je ključna za oralno zdravlje jer neutralizira kiseline i ispire bakterije. Suha usta čine zube izrazito ranjivima.

Tri prijatelja nazdravljaju s kriglama pive

Zaključak i savjeti za pivopije

Pivo može imati marginalne prednosti za vaše zube, zahvaljujući kalciju, siliciju i hmelju, ali samo pod jednim uvjetom: konzumirajte ga umjereno.

Ako uživate u pivu, slijedite ove savjete kako biste zaštitili svoj osmijeh:

  1. Pijte vodu između piva. Ispijanje gutljaja vode između gutljaja piva pomaže isprati šećere i kiseline, neutralizirajući štetne učinke.

  2. Koristite slamku za gazirane sokove, ali ne i za pivo! (Slamka bi samo usmjerila kiselinu na jedno mjesto).

  3. Ne četkajte zube odmah nakon piva. Kiselina omekšava caklinu. Čekanje 30 minuta do sat vremena nakon konzumacije kiselog pića (kao što je pivo) daje slini vremena da remineralizira površinu zuba prije nego što ih četkanjem dodatno oštetite.

  4. Redovito posjećujte stomatologa. Samo redoviti pregledi i profesionalno čišćenje mogu spriječiti dugoročnu štetu.

Uživajte u pivu, ali uvijek imajte na umu da je dentalna prevencija najbolja njega.

Budi kul i pretplati se na Zubo.hr Newsletter